Sablare

Sablarea reprezintă o tehnologie avansată pentru prelucrarea și finisarea suprafețelor, aducând un spectru larg de beneficii, de la îndepărtarea ruginei și pregătirea pentru vopsire la obținerea texturilor specifice. Această metodă implică propulsarea materialelor abrazive variate – precum cele metalice, inox, minerale ca electrocorindonul sau perle de sticlă și ceramică – cu viteză ridicată către suprafața de prelucrat, folosind echipamente moderne, manuale sau automate.

Fie că este vorba de sablare cu turbine sau cu aer comprimat, tehnologia oferită este esențială în pregătirea pieselor pentru etapele ulterioare de prelucrare.

Alegerea echipamentului adecvat se face în funcție de material și finisajul dorit. Oferim soluții adaptate fiecărei aplicații, asigurând calitate și eficiență în fiecare etapă a procesului.

Eficiența se bazează pe expertiză și dedicare. VIBROBLAST stabilește noi referințe în oferirea de servicii de tratare a suprafețelor, utilizând echipamente de sablare de top. 

Soluții de sablare VIBROBLAST

concepute și adaptate în funcție de cerințele dumneavoastră.

Ce este sablarea?

Sablarea este un procedeu de prelucrare a suprafețelor prin care se pot obține diverse efecte de finisare, cum ar fi îndepărtarea ruginei, curățarea și pregătirea pentru vopsire sau aplicarea altor tratamente, precum și pentru obținerea unor texturi specifice.

Procesul de sablare presupune utilizarea unei varietăți de materiale abrazive, cum ar fi cele metalice, din inox sau minerale, precum electrocorindonul, perlele de sticlă sau ceramică, sau alte materiale abrazive granulare. Acestea sunt propulsate cu viteză către suprafața ce urmează a fi prelucrată, cu ajutorul unor echipamente manuale sau automate.

În funcție de complexitatea și tipul suprafeței, sablarea poate fi esențială, mai ales când alte metode nu sunt eficiente. În sectoare industriale precum metalurgia sau construcțiile navale, acest procedeu este fundamental pentru o curățare eficace și rapidă.  Este de menționat că procesul se desfășoară în spații special amenajate și închise, din cauza riscurilor legate de propulsarea materialelor.

Interesant este că fenomene similare sablării pot fi găsite și în natură, cum ar fi eroziunea eoliană a solului. 

În istoria sa, sablarea a fost recunoscută oficial în 1870, când Benjamin Chew Tilghman a primit un brevet de invenție în Anglia. Acesta acoperea principiile de funcționare pentru echipamentele de sablare.

Selectarea adecvată a echipamentului și a materialului pentru sablare este esențială pentru a atinge rezultatele dorite, fiind influențată direct de natura piesei și de standardul finisajului dorit.

Tehnici de sablare

Alegerea corectă a tehnicii de sablare cu aer poate face diferența între un rezultat mediu și unul excepțional. Iată o prezentare a celor mai populare metode pe care le puteți lua în considerare:

  • Sablare Automată cu Turbine: Această metodă se bazează pe utilizarea turbinelor pentru a propulsa mediile abrazive, garantând o distribuție omogenă și eficace pe suprafață.
  • Sablare cu Aer Comprimat: Prin utilizarea aerului comprimat, această tehnică oferă o sablare de înaltă precizie și cu un grad mare de control. 
  • Sablare cu Apă: Aceasta combină forța apei cu particulele abrazive, fiind perfectă pentru materialele sensibile care necesită o tehnică mai delicată.

Sablarea cu aer poate fi clasificată în:

  • Sablare de tip injector, unde materialele abrazive sunt propulsate cu viteză mare prin pistolul de sablare.
  • Sablare sub presiune: unde mixul de aer comprimat și materialele abrazive este pregătit într-un recipient sub presiune înainte de a fi direcționat spre pistolul de sablare

Cele două metode pot fi, de asemenea, adaptate pentru sablarea cu aer fără praf, în care particulele abrazive sunt recuperate imediat după impactul cu suprafața, prevenind astfel dispersarea prafului sau a altor materiale în aer sau în spații deschise. În situații excepționale, când suprafața este extrem de delicată, se poate opta pentru sablare umedă sau cu soda caustică. Aceste abordări pot fi în mod frecvent înlocuite cu metode alternative, cum ar fi sablarea cu gheață/zăpadă.

AVANTAJELE SABLĂRII

  • proces non-chimic și foarte ușor de utilizat
  • utilizat pe scară largă în aproape fiecare industrie 
  • produse orientate ecologic care permit reciclarea
    materialelor

Aplicații și utilizări ale tehnicii de sablare

Pentru mai multe detalii tehnice și comerciale,

CONTACTAȚI-NE

Date de contact

SEDIUL CENTRAL
BIROU CLUJ-NAPOCA
NORDUL SI ESTUL ROMANIEI
CENTRUL SI VESTUL ROMANIEI
SUDUL SI ESTUL ROMANIEI
SERVICE SI PIESE DE SCHIMB

Trimite-ne un mesaj

Vom raspunde in cel mai scurt timp